2014 Opel Corsa 1.3 CDTI Active İncelemesi

0

Yaklaşık iki ay önce aldığım ve 3000 km civarı deneyimlediğim 2014 Opel Corsa’nın kısa bir kullanıcı incelemesini yapacağım.

Öncelikle biraz aracın piyasasından bahsettikten sonra incelemeye geçelim. Corsa, piyasası oldukça hızlı, gençler ve kadınlar arasında çok tercih edilen bir otomobil. Görüntüsü ve küçük boyutları ile şehir içinde kullanmak oldukça kolay.

D kasanın makyajlı versiyonu olan araç sonraki yıl yerini Corsa E’ye bırakıyor. Motor, şasi olarak ortak olan Corsa E tasarım açısından birçok eleştiri aldı.

Makyajlı kasa olan aracımda 15″ alaşım jantlar, sis farları, karartmalı arka camlar, ve gövde renginde ayna ve kapı kolları standart olarak geliyor. Bazı Active paketlerde fabrikasyon park sensörü de bulunuyor. Ayrıca ısıtmalı yan aynalar ve yarı deri koltuk döşemeleri de Active paket ile geliyor. Hala arka camların manuel olmasına ise söylenecek pek bir şey yok.

Tasarım olarak şık bir araç. Rengi kahverengi ancak ruhsatta gri olarak geçiyor. Güneşte kaldığında farklı bir renge büründüğünü görebiliyorsunuz.

MOTOR

1.3 CDTI kodlu Euro 5 dizel ünite, 190 Nm torka ve 75 hp güce sahip. Aracın hafif olmasının da etkisiyle motor yeterli performans sunuyor.(Şahsi görüşüm.) Turbo desteğinden çıkılmadığı takdirde(1800 devir altı) çok dik olmayan yokuşları vites küçültmeksizin çıkabiliyorsunuz. Kalkışlarda 1. vitesin kısa olması, alışma sürecinde özelliklerde ışıklarda yavaş kalmanıza sebep olabiliyor.

ŞANZIMAN

75 hp modellerde 5 ileri, 95 hp versiyonda ise 6 ileri manuel şanzıman kullanılmış. Otomobilin en eleştirilebilecek noktası bence vitesler. Vites geçişleri sert ve debriyaj rakiplerine göre sert kalıyor. Kısa bir süre içerisinde bunlara alışıyorsunuz. Geri vites 1’in yanına konumlandırılmış ve mandal yardımı ile geçilebiliyor. Bazı modellerde geri vitese zor geçme ve ses problemi olabiliyor. Bunun önüne geçmek için 1. vitesten geriye geçmek gerekiyor.

KONFOR

Araç üzerinde 195/65/15 lastik var. Yanak genişliğinin fazla olması ve yumuşak süspansiyon B segment birçok otomobile göre konforlu bir sürüş sağlıyor. Elektrikli destekli direksiyon ile kolayca manevra yapılabiliyor. Cruise control sinyal koluna yerleştirilmiş. Başka otomobilde görmediğim bir farklılık ise sinyal ve silecek kolları oldu. Sinyal verdiğinzde vs. kollar yukarıda veya aşağıda sabit kalmıyor. Yaylı bir sistem tercih edilmiş ve buna başlangıçta alışmak zor.

İÇ KISIM

Modelinin en dolusu olan aracımda yarı deri koltuklar bulunuyor. Göze hoş görünen koltukların en azından şoför kısmında bel desteği olmasını beklerdim. Direksiyon ve orta konsolda piano siyah tercih edilmiş. Göğüs kısmında plastikten biraz daha kaliteli bir malzeme tercih edilmiş. Torpido gözü çok küçük ve ışıklandırma sistemi yok. Araçta analog klima var, soğutması başarılı. 6 hoparlörlü müzik sistemi CD ve Aux destekliyor. Ses sistemi çok yüksek ses sevenlerden değilseniz yeterli.

Arka koltuklar genişlik açısından yeterli. Ön koltuğu 1.86 boyuma göre ayarladığımda arka rahat oturulabiliyor. Bagaj olarak segment standartlarında. Kriko ve çeki demiri çok hoş bir şekilde bagajın sağına gizlenmiş.

YAKIT TÜKETİMİ

Fiat ortaklığında üretilen motordan hareket alan aracın şehir içi fabrika verisi 5.3 litre. Fazla dur kalk trafiğe girmeden 20 km ortalama hız ile 5 litre değerlerine düşmek mümkün. Uzun yolda ise 90 km sabit giderseniz 3.6 litre fabrika değerlerini yakalayabiliyorsunuz.

Sadece dolu paketlerle beraber gelen yol bilgisayarı çok kapsamlı. Anlık/ortalama tüketim, harcanan yakıt, seyahat süresi, ortalama hız gibi birçok değeri görebiliyorsunuz. Ayrıca servis menüsüne girerek akü voltajı, depoda kalan yakıt, hararet durumu gibi bilgiler de görüntülenebiliyor.

KRONİK SORUN- MASRAF DURUMU

Genel olarak aracın bilinen bir kronik sorunu bulunmuyor. Forumlarda araştırdığım kadarı ile elektrikli direksiyon kutusu arızası birçok araçta görülmüş. Bu sorun da özel servislerde parçaya revizyon yapılarak çözülebiliyor. 1000-1500 TL arası maliyeti var.

Ayrıca 1.3 CDTI motorda oynar volan kullanılıyor. Bu sebeple baskı balata değişimlerinde volan değişimi de gerekebiliyor. Güncel fiyatlar ile özel serviste 2000 TL civarı harcamak gerekiyor.

Henüz iki aylık deneyimlerimi paylaşmaya çalıştım. Araba ile ilgili sorularınız, tavsiyeleriniz için yorum yapabilirsiniz.

1 Yıllık Kullanım Sonrası 

Aracı alalı 1 yılı geçti 16.000 km yol yaptım. Bu süreçte bir kez kızdırma bujisi arızası, dpf temizliği ve egr’nin açık kalması haricinde bir problem yaşamadım.

Corsa kronik sorunu olarak arka kapıların kilitlenmeme sorununu maalesef bende yaşamaya başladım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir