Hidrojenle Çalışan Arabalar Piyasaya Sürüldü! Hidrojenle Çalışan Araçlar Listesi Açıklandı!

0

Sektörün önde gelen analitik firmaları ile birlikte geleceğimizin elektrikli otomobillerde olduğuna inanıyoruz. Her gün birçok markanın elektrikli otomobillere geçiş yapıyor olması da bu teorileri destekliyor. Ancak yeşil araçların önemli bir kolu da hidrojen arabalarıdır. Ayrıca bu tür modellere olan ilgi de her geçen gün artacak gibi görünüyor.

JATO Dynamics’in verilerine göre, hidrojenli arabaların küresel satışı 2021’de 15.500’e ulaşacak. Diğer yakıt türlerine kıyasla oldukça küçük olan bu sayı aslında çok büyük bir büyümeyi temsil ediyor. Satışlarını 2020 yılına göre yüzde 84 artıran hidrojenli otomobiller, pandemi öncesine göre yüzde 103 artış gösterdi.

Ne kadar süre bir niş olarak kalacak?

Sokaklarda hidrojenli arabaları görmek çok zor. 2011 yılından bu yana toplam 41.700 adet satılan modeller kovada bir damla gibidir. Her şeyden önce araçların fiyatlarının yüksek olması ve altyapının yetersiz olması satış rakamlarının düşük olmasının başlıca sebepleri. Ayrıca kullanıcıların hidrojen ile satın alabilecekleri model seçenekleri de kısıtlı.

Hatta bu sayı o kadar kısıtlı ki pazarın yüzde 98’ini sadece Hyundai Nexo ve Toyota Mirai oluşturuyor. Pastanın geri kalanı büyük ölçüde Honda Clarity tarafından devralınırken; geri kalanı Renault, BMW ve Peugeot gibi markaların modelleri arasında dağıtılıyor.

Fakat model sayısı her geçen gün artıyor gibi görünüyor. Örneğin, BMW yüzde 100 hidrojenle çalışan X5’leri yıl içinde test edecek. Kia’nın 2028 yılına kadar bir hidrojen serisine sahip olması bekleniyor. Volkswagen Grubu, Audi ile birlikte bu segmente girecek. Daimler ve Volvo Trucks da hidrojenin gücüyle ulaşım dünyasını değiştirmek istiyor.

Lider Kore!

Bu projeler hayata geçene kadar Güney Kore hidrojenin başkenti olmaya devam edecek gibi görünüyor. Hidrojen modellerinde Güney Kore, ABD ve Çin gibi dev pazarları elinden alıyor.

Yurt içinde yaşanan yoğun satışların arkasında Hyundai ve agresif altyapı çalışmaları var. Pazarın yüzde 55’ini oluşturan Güney Kore, aynı zamanda dünyanın en çok satan hidrojenli aracı Hyundai Nexo’ya da ev sahipliği yapıyor. Nexo satışlarının yüzde 92’si Kore’de gerçekleşti.

Yeni nesli ile satışlarını yüzde 257 artırmayı başaran Toyota Mirai, küçümsenmemeli. Mirai’nin birincil pazarı Amerika Birleşik Devletleri iken, ikinci ana üssü Japonya’dır.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

DİPNOT: Yayınlanan yazı Haberİnternette adlı web sitesinden alıntı yapılarak ve kaynak gösterilerek yayınlanmıştır. Tarafımızca herhangi bir ekleme yapılmadan ilk hali ile yayındadır. Alogazete.com adresi paylaştığı haberler üzerinden asla kazanç veya gelir elde etmez. Haber içeriğinde yanlışlık veya aykırı bir durum düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir