Araç Üretimi Azaldı! Fiyatlar Sert Bir Şekilde Artmaya Başladı!

0

2024 yılının ocak ayına ait verilere göre, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), üretim ve ihracat adetlerini açıkladı. Toplam otomotiv üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3’lük bir düşüşle 108 bin 483 adede geriledi. Otomobil üretimi ise %5 azalışla 67 bin 59 adede ulaştı.

Ticari Araç Üretimi Stabil, Hafif Ticari Araçlar Seviyesinde

Traktör üretimi dahil olmak üzere toplam üretim 112 bin 737 adede çıktı. İlk ayda ticari araç üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %1 artarak seyretti. Ağır ticari araç grubunda üretimde %7’lik bir artış yaşanırken, hafif ticari araç grubunda üretim geçen yıla paralel seyretti.

Kapasite Kullanım Oranları: Hafif Araçlarda Gerileme

Ocak ayında otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı %67 olarak kaydedildi. Hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) kapasite kullanım oranı %66, kamyon grubunda %75, otobüs-midibüs grubunda %55 ve traktörde ise %68 seviyesinde gerçekleşti.

İhracatta Azalış, İç Pazarda Büyüme

Otomotiv ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre adet bazında %5 azalarak 75 bin 106 adede geriledi. Bu dönemde otomobil ihracatında %13’lük bir düşüş yaşandı ancak ticari araç ihracatında %9’luk bir artış gözlendi. Traktör ihracatı ise %7’lik bir gerilemeyle 1604 adede düştü.

Pazar Büyüyor, Yerli Araç Satışı Artıyor

2024’ün ocak ayında, iç pazar %54’lük bir büyümeyle 82 bin 416 adet oldu. Otomobil satışları %72 artarak 64 bin 41 seviyesine ulaştı. Ticari araç pazarında ise toplamda %13, ağır ticari araç pazarında %1, hafif ticari araç pazarında ise %15’lik bir büyüme kaydedildi.

Otomobil satışlarındaki yerli araç payı %35, hafif ticari araç pazarındaki yerli araç payı ise %34 olarak gerçekleşti.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

DİPNOT: Yayınlanan yazı Haberİnternette adlı web sitesinden alıntı yapılarak ve kaynak gösterilerek yayınlanmıştır. Tarafımızca herhangi bir ekleme yapılmadan ilk hali ile yayındadır. Alogazete.com adresi paylaştığı haberler üzerinden asla kazanç veya gelir elde etmez. Haber içeriğinde yanlışlık veya aykırı bir durum düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir