Uzun Zamandır Beklenen Vergi Geldi! Artık Konaklama Vergisi Ödüyeceksiniz!

0

1 Ocak 2023 tarihinde Konaklama vergisi uygulaması yürürlüğe sunulacak. Bunun ile otel, tatil köyü, butik otel, motel, koy ile pansiyon, yayla evi ve kampinglerde kalan kişilerden %2 oranında konaklama vergisi tasfil edilecek. Öğrenci yurtları, kamplarında ve pansiyonları öğrencilere verilen hizmetler vergiden muaf olacak.

1 Ocak 2023 tarihi itibariyle konaklama vergisine yönelik tebliğ resmi olarak duyuruldu. Tebliğe bakacak olursak, konaklama vergisinin konusu, motel, otel, pansiyon, tatil köyü, apart otel, kamping, misafirhane, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilmiş geceleme hizmetiyle bu hizmetle beraber satılmak sureti ile konaklama tesisi bünyesinde sunulmuş diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) olarak tanımlandı. Konaklama vergisinin oranı tamı tamına %2 olarak belirtildi. Tebliğde Çumhurbaşkanı’nın, belirtilmiş oranı bir katına kadar artmaya, yarısına kadar indirmye, bu sınırlar içerisinde farklı oranlar tespit etmeye yetkili olduğu belirlendi.

KONAKLAMA VERGİSİ
Tebliğe bakacak olursak konaklama vergisi, konaklama için ödenmiş KDV hariç tutar üstünden hesaplama yapılacak. Örnek 5.000 TL’lik konaklama hizmeti için %2 oranına denk gelmiş 100 TL konaklama vergisi alınacak. 5.000 TL’den %8 oranında yani 400 TL KDV ayrı alınacak. Böylelik ile ödenmesi gereken toplam tutar 5.500 TL oluyor. Başta 1 Nisan 2020’den itibaren uygulanacak olduğu açıklanmış konaklama vergisi, pandemi nedeni ile önce 2021 başına daha sonra ise 2022 senesinin başına ertelenmişti. 2022 senesine ertelenmiş olan bu vergi 1 Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe girecek. Öğrenci yurtları, kamplar ve pansiyonlarda öğrecilere verilen hizmetler vergiden resmen muaf olacak.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

DİPNOT: Yayınlanan yazı Haberİnternette adlı web sitesinden alıntı yapılarak ve kaynak gösterilerek yayınlanmıştır. Tarafımızca herhangi bir ekleme yapılmadan ilk hali ile yayındadır. Alogazete.com adresi paylaştığı haberler üzerinden asla kazanç veya gelir elde etmez. Haber içeriğinde yanlışlık veya aykırı bir durum düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir