Cep Telefonlarında Yeni Dönem Başlıyor! AB Ortak Kararı İle Herşey Değiişti!
Avrupa Birliği’nin 28 Aralık itibarıyla tüm elektronik cihazlar için bir standart belirleyerek şarj cihazlarını ‘ortak’ hale getirme kararı, elektronik tüketim sektöründe önemli bir değişikliğe yol açıyor. Bu kararla birlikte Türkiye’de de benzer bir adım atılmış durumda. Artık tüketiciler, bir ürün alırken ayrıca şarj cihazı satın alma zorunluluğundan kurtuluyorlar.
Elektronik Eşyalar Artık Standart Şarj Kablosu Kullanacak
Avrupa Birliği’nin belirlediği taslağa göre, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir video oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler, e-Kitap okuyucular, klavyeler, fare (mouse) cihazları, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulak içi kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik cihazlar artık USB Type-C’ye uyumlu olacaklar.
Üretimde Belirli Şarj Etme Yeteneklerine İlişkin Düzenlemeler Yer Alacak
Türkiye gazetesinin haberine göre, telsiz ekipmanları üreticileri, belirlenen şarj etme yeteneklerine uygun olarak üretim yapacaklar. Bu da demek oluyor ki imal edilen şarj cihazları, diğer aksesuarlarla uyumlu bir şekilde çalışacaklar.
Şarj Cihazı Olmadan Ürün Satışı Mümkün Olacak
Taslakla birlikte, belirli kategori ve sınıflara ait telsiz ekipmanlarının şarj cihazı olmadan piyasaya arzı da düzenleniyor. Bu düzenleme sayesinde iktisadi işletmeciler, ekipmanlarını bir şarj cihazıyla birlikte piyasaya sürecekler ve tüketicilere aynı telsiz ekipmanını şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunacaklar.
Çevre Dostu Bir Yaklaşım: Atık Azalacak, Tasarruf Artacak
AB ülkelerinde harici şarj aletlerine yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanıyor. Ancak atılan ve kullanılmayan şarj cihazları yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık oluşturuyor. Ortak şarj aleti çözümüyle yılda yaklaşık 1.000 ton atık azalacak. Bu da çevre açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Tüketicilerin ise şarj cihazlarına ödediği meblağ ise 250 milyon euroyu buluyor.
Türkiye’de bir yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satılıyor. Ortak şarj cihazlarıyla birlikte potansiyel atık şarj cihazı üretiminde yaklaşık 1,5 milyon adet düşüş bekleniyor. Bu da üretimde yılda yaklaşık 7,5 milyon adet ile 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlamayı umut ediyor. Bu karar, sadece çevre için değil aynı zamanda ekonomik açıdan da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
DİPNOT: Yayınlanan yazı Haberİnternette adlı web sitesinden alıntı yapılarak ve kaynak gösterilerek yayınlanmıştır. Tarafımızca herhangi bir ekleme yapılmadan ilk hali ile yayındadır. Alogazete.com adresi paylaştığı haberler üzerinden asla kazanç veya gelir elde etmez. Haber içeriğinde yanlışlık veya aykırı bir durum düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.