Elektrikli Araba Almak İsteyenlerin Almadan Önce Bilmesi Gerekenler
Elektrikli araba (EA), şehir içinde sessizce sürmenin keyfini, yenilenebilir araçlarla üretilen elektronlarla çalıştırılmasının keyfini hayal eden sürücüler için uzun zamandır hayal ürünü nesneler olarak kaldı.
Ancak, ana akım üreticilerden kabul edilebilir sürüş menzili ve normal sürücülerin gerçekçi bir şekilde karşılayabileceği fiyat etiketleriyle övünen pratik elektrikli araçların süratle şekilde artıyor. Bu da daha fazla insanın yanmalı motorlardan elektrikli arabalara geçiş yapacağı anlamına geliyor.
Bu yeni EA’ları almaya karar veren müşteriler bazı sürprizlerle karşı karşıya. Elektrikli araçlar, benzin istasyonlarını ziyaret etmemekten ibaret değiller. Birçok ayar ve dikkat gerektiriyorlar. Elektrikli araba alanlar arabalarından memnun olmak istiyorlarsa kılavuzu güzelce okumalarını tavsiye ediyorum.
Bir elektrikli araç kullanmak, evinize, iş yerinize ve sürüş alışkanlıklarınıza göre birçok ayar gerektirir. Bir Tesla EA’ya sessiz bir gazlı araba gibi davranmak, hayal kırıklığı ve potansiyel olarak karaya oturmak için bir reçetedir. İşte bilmeniz gerekenler
Elektrikli Araba Güç Kabloları Tek Çeşit Değildir
Otomotiv Mühendisleri Derneği – motor yağı için SAE sınıflarını atayanlarla aynı kişiler – otomotiv güç fişleri için standartlar belirliyorlar. Lakin işin aslında herkes aynı fikirde değil.
Genel olarak, şarj seçenekleri üç kategoriye ayrılır: Seviye 1, Seviye 2 ve Seviye 3. Üçüncüsü daha çok “DC hızlı şarj” olarak bilinir.
- Seviye 1: Araçla birlikte gelen ve sahiplerinin herhangi bir 120 voltluk alternatif akım duvar prizine takabileceği şarj cihazıdır. Bunlar neredeyse sonsuz şarj olanağı sağlar, ancak görünüşte sonsuz şarj süreleri gerektirir.
- Seviye 2: Bu 240 voltluk bir AC şarj cihazıdır ve şu anda kurulu olan genel şarj altyapısının çoğunu temsil eder. Ayrıca, EA sahiplerinin mümkünse evde taktığı özel ev tipi şarj cihazı türüdür. Bu, Seviye 1 şarjından çok daha hızlıdır. Ancak yine de bunu evde veya işte en iyi şekilde kullanılan bir gece veya tüm gün hizmet olarak düşünmek daha pratik olacak kadar yavaştır. Uzun mesafeli bir sürüşte seyahat eden sürücüler, yol üzerinde yeniden şarjlar için Seviye 2’yi pratik olarak yavaş bulacaktır.
- Seviye 3: Terim nadiren kullanılsa da, DC hızlı şarj Seviye 3 EA şarjıdır. Tesla’nın Süper Şarjları, DC hızlı şarjın bir şeklidir. En yeni Supercharger Versiyon 3, orijinal şarj cihazlarının maksimum 120 kWh’ine kıyasla uyumlu Tesla modellerini 250 kWh’de şarj edebilir. Şirket, web sitesine göre müşterilerinden kWh başına 0,28 ABD doları (2,07 TL) talep ediyor.
Çeşitli Şirketlerin Elektrikli Araba Şarjları
Volkswagen tarafından başlatılan ve şimdi Ford tarafından desteklenen Electrify America gibi şebekelerdeki DC hızlı şarj cihazları 150 kW veya 350 kW’dır, bu nedenle gerçekten güç verebilirler.
Tesla olmayan DC hızlı şarj cihazları, SAE Kombine Şarj Sistemi (CCS) fişleri kullanır. Bir arabada, çoğu eski EA’da olduğu gibi, yerleşik devre ve bunları barındıracak güç fişi yoksa, DC hızlı şarj cihazlarının daha hızlı şarj sürelerinden yararlanamaz.
Ayrıca, Japon şirketleri CHADEMO adlı alternatif bir hızlı şarj özelliği kullandı. Nissan Leaf bir CHADEMO şarj bağlantı noktasına sahip olmaya devam ediyor. Bu nedenle bu arabalar adaptör olmadan SAE DC hızlı şarj cihazlarına bağlanamıyor. Ve aynı şekilde, CCS DC hızlı şarj özelliğine sahip elektrikli araba filosunun geri kalanı Nissan bayilerinin CHADEMO şarj istasyonlarında şarj edemez. Diğer DC hızlı şarj özelliklerinde olduğu gibi, CHADEMO şarj cihazları yaklaşık 150 kWh’den başladı ve en yeni üniteler için 350 kWh’ye yükseldi.
Son olarak Tesla, başka hiçbir araçla paylaşılmayan özel bir fiş konektörü kullanır. Bu nedenle bir Tesla kullanıyorsanız, arabanızı diğer şarj istasyonlarından şarj edebilmeniz için bir adaptör alın. Tesla kullanmıyorsanız, Tesla Supercharger istasyonlarının sizin amaçlarınız için var olmayabileceğini anlayın. Bunlar aradığınız şarj yerleri değil.
Genellikle Evlerde Şarj Ediliyor
Çoğu EA şarjı, kurulu Seviye 2 şarj cihazları kullanılarak evde veya işte yapılır. Bu en uygun maliyetli çözümdür. Çünkü DC hızlı şarj pahalı olabilir. Mach-E’yi bir Electrify America şarj cihazında yarım saatlik DC hızlı şarj etmek, 21.93 $ (161.76 TL) ‘lık bir maliyetle 1.4 galon benzine eşdeğer 51 kWh elektrik üretir. Bu galon başına 15,66 (112 TL civarı) dolar demek.
Evde şarj etmek benzinden daha ucuzdur. Bir ev tipi şarj cihazı takarsanız, birçok yardımcı program size gücünüzde daha düşük bir oran verir ve bu da onu daha da çekici hale getirir. En iyi fiyat ve şarj gücü kombinasyonunu seçmek için alışveriş yapmak isteyeceksiniz. Ev tipi şarj cihazları için neredeyse maksimum olan 50 ampere ne kadar yaklaşırsanız o kadar iyidir.
Şarj cihazı üreticisi ChargePoint’e göre, sürücüler ev tipi şarj cihazının takılı olduğu saatte yaklaşık 60 mil sürüş menzili eklemesini bekleyebilir. Bu, aracın 1. Seviye 120 volt duvar prizi bağlantısını kullanmaktan yaklaşık dokuz kat daha hızlıdır.
Elektrikli Araçlar Sıradan Cihazlar Değildirler
Elektrikli cihazları bir prize takmamızı beklemeye başladık ve sadece çalışıyorlar. EA’larda durum böyle değil. Bir EA şarj cihazı, elektronları körü körüne kablodan aşağı iten aptal bir elektrik fişi değildir. Hem iletişim hem de güç yetenekleriyle daha çok bir USB soketi gibidir.
Güç kısmı oldukça basittir. Ancak insan dillerinde olduğu gibi iletişim, aynı dili konuşsalar bile, lehçeyle ilgili bazı zorluklarla karşılaşabilir. Bu nedenle, adaptörlü ve Tesla olmayan bir şarj istasyonuna bağlı bir Tesla, hem şarj cihazının hem de aracın yapabileceğinden çok daha yavaş şarj edebilir.
Şarj ağlarıyla uyumlu olduğu onaylanan arabaların bile, reklamı yapılandan çok daha yavaş şarj süreleri olabilir. Ve donma sıcaklıkları, şarj sürelerini önemli ölçüde yavaşlatabilir.
PopSci’nin Ford Mustang Mach-E ve Audi e-tron ile yaptığı kış testleri, Electrify America ağındaki Seviye-3 150-kW şarj cihazında sırasıyla 28 kW ve 47 kW şarj seviyeleri üretti. 350 kW’lık farklı bir şarj cihazında, reklamı yapıldığı gibi 150 kW ile şarj oldular.
Bu nedenle, Porsche Taycan şu anda 350 kW DC hızlı şarj cihazlarının en yüksek hızından yararlanabilen mevcut tek EA olsa da, belki de bu ekstra kapasite, ideal olmayan koşullarda bu hızlı şarj hızlarına ulaşabilmeleri için fayda sağlar.
Ne Sıklıkla Kullanıldığına Bağlı Olarak Şarj Etmelisiniz
EA’nizin ne sıklıkla şarj edilmesi gerektiği, kullanımına bağlıdır. Araç üreticileri ve EPA, ulaşılabilir olsa da, çok azımızın gerçekten koruduğu hızlarda sürmeyi gerektiren otoban sürüş menzili tahminleri sağlar. Şehir içi sürüş menzili daha az değişken görünüyor ve daha kısa sürüşler daha çok yeniden şarj etme fırsatlarıyla bölünüyor.
Ancak, örneğin Hyundai Kona EA için vaat edilen 258 millik sürüş menzilini elde etmek istediğinizde, hız 55 mil / saat olarak ayarlanmış otomobilin hız sabitleme sisteminin kullanımını gerektirecektir. Çoğu otoyol trafiğinin yaptığı gibi, bundan daha hızlı sürüş, menzili büyük ölçüde azaltır. Uzun yolculuklarda hızlı şarj cihazlarında daha sık durmalara neden olur ve şarj cihazlarının meşgul olması veya beklenenden daha düşük hızlarda şarj etmeleri için daha fazla fırsat sunar.
Kış gezileri de sürüş mesafesini kısaltacaktır. Farlar, kabin ısısı, koltuk ısıtıcıları ve buz çözücülerin tümü gücü tüketir ve sürüş mesafesini kısaltır. Kalan sürüş menzili kısaldığında ve sürüşü uzatmak için klima kontrolünü kapattığınızda elinizin altında bir şapka ve eldiven bulundurduğunuzdan emin olun.
Bu ipuçları gerçekten sadece başlangıç. Buradaki amaç, potansiyel elektrikli araba sürücülerini gözleri açık deneyime göndermektir. EA’lar benzinli arabalardan çok farklıdır ve sürücülerinden bazı ayarlamalar gerektirir. Ancak hayranları, araçlarını kullanmanın yeni yöntemine bir kez adapte olduklarında, farklılıkların sadece bu farklılıklar olduğunu ve eksiklikler olmadığını keşfettiler.
Umarım kılavuz faydalı olmuştur. İyi günlerde kullanınız.