ABD, Dünyanın En Güçlü Süper Bilgisayarına Yeniden Sahip Oldu

ABD Enerji Bölümü, dikkatleri dünyanın en güçlü süper bilgisayarına Cuma günü geri çekti. Summit (süper-bilgisayarın ismi) maksimum kapasitede çalışırken, 200 petaflop hızında çalışabilir – saniyede 200 katrilyonluk hesaplama. Bu önceki rekor sahibi olan Çin’in Sunway TaihuLight’ını (93 petaflop kapasitesine sahip) ezip geçiyor. Summit ayrıca, Tennessee’de aynı Oak Ridge Ulusal Laboratuarı’nda bulunan önceki ABD rekoru sahibi Titan‘dan yedi kat daha hızlı. Perspektif açısından Summit, bir masaüstü bilgisayarının 30 yılda çözebileceği sorunu bir saat içerisinde çözebiliyor.

Summit’in iki tenis kortunun büyüklüğünü oluşturan 4.608 sunucusu, 9,000‘den fazla 22 çekirdekli IBM Power9 işlemcisine ve 27.000’den fazla NVIDIA Tesla V100 GPU‘ya ev sahipliği yapıyor. Sistemi soğutmak dakikada 4.000 galon su alır ve Summit 8 bin 100 evi çalıştırmak için yeterli gücü kullanır.

Summit’te, Çin’in beş yıl boyunca tuttuğu rekoru kaçırmaktan çok daha fazlası var. Yapay zeka operasyonları için tasarlandı ve diğer alanların yanı sıra, sağlık, fizik ve iklim modelleme araştırmalarına güç sağlamak için makine öğrenimi ve derin öğrenmeyi kullanabilir.

summit-ed-2

Bilim insanları, Summit’i, ilk büyük ölçekli bilimsel hesaplamanın söylediklerini çalıştırmak için zaten kullandılar. Saniyede bir milyar hesaplama yaptı. Summit neredeyse ikiye katlandı, milyonlarca genomu analiz etmek için 1.88’de koştuğundan; Süper bilgisayar, karışık hassas hesaplamalar kullanarak 3.3 exaops‘a vurabilir. ABD, 2021 yılına kadar araştırma için tam donanımlı bir exascale bilgi işlem ekosistemi inşa etmeyi amaçlıyor ve Summit buna bir adım atıyor.

Yaklaşan projeler arasında, altın gibi elementlerin evrende nasıl hareket ettiğini ve süper iletkenler gibi yeni materyaller üzerinde simülasyonlar yapıldığını öğrenmek için patlayan yıldızları (veya süpernovaları) analiz etmeyi de hedefliyorlar. Bilim insanları ayrıca, genetik veriler, biyolojik belirteçler ve çevre gibi kanser faktörleri arasındaki ilişkiyi, sağlık verilerinin çokça çoğalmasını engelleyerek araştırmayı planlıyorlar. Araştırmacılar, Alzheimer, kalp hastalığı ve bağımlılığı gibi diğer hastalık belirleyicilerini araştırmak için Summit’in gücünü kullanacaklar. Oak Ridge bilişim biyologu Dan Jacobson, “Summit, gelmeden önce mümkün olmayan yeni bir bilim yelpazesi sunuyor.” dedi.

Ülkeler En İyi Süper Bilgisayar İçin Çalışıyor

Sadece ABD ve Çin arasında değil, Avrupa, Japonya ve diğer ülkeler arasında daha iyi süper bilgisayarlar inşa etmek için bir savaş var. Makineler sadece sağlık ve çevre araştırmalarına odaklanmaz; Süper bilgisayarlar uçak tasarımı ve nükleer silahlar geliştirmek için kullanılıyor, bu yüzden risk altında olan çok şey var.

[infobox color=”#999999″]Kaynak: https://www.engadget.com/2018/06/08/summit-supercomputer-research-ai-oak-ridge/[/infobox]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir